onsdag 23 maj 2012

Rullar på..

Redan onsdag och hur härligt sommarväder som helst har vi =) Och det har funkat bra nu igen med att följa LCHF och har inte fallit för en enda frestelse på några dagar.. Hoppas jag kan hålla mig nu, iaf till om två veckor då Sweden Rock startar.. Där skall jag jobba alla 4 dagarna och eftersom jag äter i personalmatsalen så får jag äta vad som finns.. Att plocka bort typ ris eller potatis är inte ett alternativ dessa dagarna för då blir jag inget mätt, och man kan inte ta mer av något då det delas ut portionsvis som redan är färdigt när man kommer.. Men vi rör på oss otroligt mycket dessa dagar då jag jobbar som fotograf där nere, man springer runt som en yr höna =)

Idag skall ni få ett recept på köttfärssås med vitkålsspagetti.. Köttfärssås kan man ju göra utan recept och göra som man brukar om man inte använder ketchup och så steker i smör istället för margarin.. Men jag letade efter ett gott recept igår på nätet och hittade ett på kokaihop.se, och väldigt gott var det..
Jag var nog väldigt hungrig igår för jag glömde helt bort att fota det färdiga resultatet med vitkålen så det blir en tråkig bild med bara köttfärssås..

KÖTTFÄRSSÅS MED VITKÅLSSPAGETTI   4 portioner
500 g färs
1 gul lök
smör till stekning
1 pkt krossad tomater med chilismak
2 msk tomatpuré
2 dl grädde
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk oregano
1 msk kalvfond
1 tsk soja

Vitkålsspagetti
500 g långa strimlor vitkål
25 g smör
2 msk vatten
salt, svartpeppar eller pepparmix
örtsalt

Bryn färsen i smör, rör och dela så färsen grynar sig..
Skala och hacka löken och låt den fräsa med färsen..
Tillsätt de övriga ingredienserna och låt koka/sjuda utan lock i 20-30 minuter..
Skär vitkålen i långa strimlor och stek dem i smör på låg värme.. Krydda och tillsätt 2 msk vatten.. Lägg på lock och låt eftersteka i 10 minuter.. De skall inte vara helt mjuka..

Som sagt väldigt gott så testa =)

Kram Mia

söndag 20 maj 2012

Fallgrop!!

Oj då, det var ett tag sedan jag skrev här.. Och jag vet nog varför jag har undvikit det.. Jag föll i en grop och har haft svårt att komma upp ur den men nu är jag nästan uppe, och skall jobba på detta igen..Jag föll i den där djupa gropen som heter "ät-allt-du-inte-bör-och skall".. Godis i stora lass har åkt in i munnen och ner i magen.. Och vet ni vad?? Jag har inte ens vett att ha ångest.. Men nu måste jag stoppa och starta om IGEN.. Men så länge jag tar tag i det så tror jag på det.. Så någon vikt kommer ni inte få reda på på ett tag då jag först och främst inte vägt mig och så vill jag känna att jag minskat lite innan jag delger er den..

Jag har inte testat någon ny mat utan det har varit lite utav det som jag har gett recept på och så grillat..
Grillat är ju perfekt mat =)
Men nu skall jag börja kolla efter nya goda recept, för jag tycker det är kul med nytt att smaka =) Det finns ju massor av tips på nätet bl.a en hel drös med LCHF-bloggar där man kan hitta massor av smarrigt..
Jag tänkte iaf leta upp något gott bröd.. Gillar linfrörutorna jag har bakat men man tröttnar ju på att äta samma med så lite variation skall jag leta upp =)

Ha det nu så himla bra till vi ses igen..

Kra Mia

lördag 12 maj 2012

Lördag!!

Så var det där med tid igen.. Jag har inte hunnit med att blogga.. Men nu är jag här och lördag har det hunnit bli..
I torsdags var vågen rätt snäll mot mig och ett minus på 0,4 kg.. Men nu har jag slarvat igen.. Att det skall vara så svårt att hålla sig ifrån sånt som man inte bör äta.. Visst har mitt sötsug minskat rejält men ibland slår det på och finns det då något i närheten som är sött och ätbart så lever det farligt..

Jag har ett par recept att delge er och det är på ett sorts bröd som heter Oopsie och så en efterrätt i form av Chokladmousse.. Oopsiesen var inget vidare i min smak, de funkade men inget jag känner att jag måste göra igen.. Men jag vet flera som gillar dem..
Men Chokladmoussen var riktigt god så den kommer förmodligen göras fler gånger..

Oopsies 8-10 st
 3 ägg
100 g philadelphiaost
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
torkade örtkryddor (till exempel oregano)

Sätt ugnen på 200 grader.. Separera äggen i vitor och gulor..
Vispa vitorna och saltet styvt med maskin.. Vispa äggulor och philadelphiaost och vänd sen försiktigt ner den vispade äggvitan, fiberhusk, bakpulver och örtkryddor med hjälp av en slickepot..
Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper, det ska bli 8-10 bröd..
Sätt in i ugnen och sänk värmen genast till 150 grader.. Grädda i 20-25 minuter..
Låt svalna på bakgaller..

Chokladmousse  3-4 port
100 g mörk choklad 70%
2 äggvitor
ev. 1 tsk strösötningsmedel typ stevia
3 dl vispgrädde
Till servering
bär

Smält chokladen över ett vattenbad.. Låt svalna lite..
Vispa äggvitorna till ett hårt skum.. Tillsätt ev. lite sötningsmedel mot slutet av vispningen..
Vispa grädden..
Blanda försiktigt choklad, äggvita och 1/3 av vispgrädden..
Servera chokladmossen med resterande vispad grädde och bär..

Båda dessa recept fann jag på bloggen Allt om LCHF..

Annars har det blivit mat vi gjort innan och så grillad kyckling fån Maxi, gott ibland och skönt att vara lat emellanåt ;)

Ha en fortsatt fin helg..

Kram Mia

tisdag 8 maj 2012

Tips!!

Idag har jag inte mycket att skriva om då jag skall äta gårdagens mat på jobbet, men jag har ett tips..
Denna veckan, måndag - fredag så har Expressen en bilaga om LCHF.. Mycket recept i den och en massa andra tips.. Den skall jag ta och läsa ikväll, har nyss kommit hem med den och hinner inte läsa innan jag far iväg och jobbar..
Det senaste dygnet har det hänt något.. Inget kul kan jag ju meddela =( Vår våg har fått flipp eller så är det min kropp.. Har vägt mig var dag nu och vikten har gått lite ner och lite upp så där varannan dag, men i morse hade jag gått upp 1,4 kg på ett dygn?!?!?!?!?!? Jag hoppas att det är lite vågens fel men tror att det är min kropp som spelar mig ett spratt.. Kan vara vätskan i kroppen och hormoniellt.. Men jag får hålla koll, för fortsätter jag att gå upp ja då är det bara att inse att LCHF inte passar mig, men jag hoppas det gör det för jag mår bra av det, jag håller mig mätt och sötsuget har minskat.. Men som sagt att öka i vikt vill jag ju inte..

Njut nu av dagen, här börjar solen komma fram..

Kram Mia

måndag 7 maj 2012

Här är jag!!

Härligt när man är saknad.. =) Fick frågan om jag tappat sugen eftersom jag inte skrivit här.. Men nä, suget finns kvar, alltså suget att följa LCHF.. Lite godissug finns också men jag har lyckats hålla mig ifrån det..
Jag har haft lite annat för mig i helgen så jag har inte bloggat, och jag har inte haft något nytt på matfronten heller att delge er.. I lördags var vi hos min bror, som fyller år idag faktiskt, och grattade honom.. Där blev vi bjudna på gott grillat.. På dagen i lördags var jag på fotouppdrag och var superhungrig när jag skulle köra hem, så jag for inom en butik och köpte lite nötter och en låda jordgubbar, sen smaskade jag på det i bilen hem..
Igår tog vi hämtmat för latmasken slog till, men jag tog då en sallad..

Igår kväll så gjorde min dotter våfflor på LCHF-sätt, hon följer med efter denna dieten men är lite slarvigare än jag ;) Jag vet inte vad hon tyckte om dem men jag tänkte att jag skulle testa idag till frukost och mmmmm så gott det var.. Att äta dem som de var kanske inte var det godaste (men ej heller otäckt) men med grädde och jordgubbar på så var det himla gott..

Jag har fått frågan om jag inte tröttnar på ägg och bacon när jag går efter LCHF och svaret de får är "Varför skulle jag tröttna på det?? Jag äter det ju så sällan".. Många tror att det är det man kan och får äta till frukost.. Omeletter, äggröra, kokt ägg, stekt ägg och så bacon.. Hmmmm... Nä jag äter en massa annat till frukost oftast, ibland tar jag till en äggrätt och bacon om jag är lite lat.. Men jag äter naturell yoggi, müsli, jag har ofta kokt ägg för att jag gillar det och så bakar jag ju bröd ibland, så nä, bacon och omeletter/äggröra gör jag inte så ofta..

Så lite recept då fån dagens frukost och middag som bestod av Kassler med smak av kantarellost, receptet hittade jag på bloggen Vit dröm..

VÅFFLOR   9-10 stycken

4 ägg
2,5 dl vispgrädde
0,5 dl vatten
50 g smör + lite till att grädda i
0,5 dl mandelmjöl
1,5 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljsocker
1 krm salt

Vispa ihop ägg, grädde och vatten lite lätt... Smält smöret och häll det i äggblandningen.. Blanda i resten av ingredienserna.. Grädda i våffeljärn..
Servera med vispad grädde och bär..

KASSLER MED SMAK AV KANTARELLOST    3-4 portioner

ca. 800 g kassler
ca. 250 g färsk svamp
svartpeppar
1 pkt kantarellost
1½-2 dl vispgrädde
1-2 dl riven ost

Sätt ugnen på 200 grader..
Skiva kasslern och lägg i ugnsfast form.. Krydda med svartpeppar..
Skiva svampen och lägg över.. Klicka ut kantarellosten.. Häll över grädden och strö över ost..
Gratinera i ugnen i ca 25-30 minuter..
Servera med någon/några grönsaker..

Allt för mig idag, vi ses i morgon =)
Ha en fin kväll alla..

Kram Mia

fredag 4 maj 2012

Fredag!!

Fredag och jag är ledig i helgen.. Så skönt..
Och på fredagar brukar vi äta något gott, så jag satt och letade upp något som jag tyckte lät gott.. Det blev ett recept jag hittade på Allt om LCHF, en Fläskfiégryta.. Och den var riktigt god..

I morse mätte jag mig med eftersom jag glömde det igår.. 0,5 cm hade jag minskat så sammanlagt ett minus på 3 cm på två veckor.. Sakta men säkert minskar jag..

Nu sitter jag med en tallrik jordgubbar och vispad grädde.. Mumma!!!

Och så litet recept då =) Ja inte på jordgubbarna och grädden då för det tror jag ni klarar utan recept ;) Men vår goda middag skall ni få..

FLÄSKFILÈGRYTA MED ROSÈPEPPAR OCH PERSILJA   4 portioner
700-800 g fläskfilé
smör
salt
vitpeppar
1 gul lök
1½ dl creme fraiche
1½ dl vispgrädde
1 msk extra stark chilisås
½ msk worchestershiresås
½ msk kinesisk soja
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk rosépeppar, stött
hackad färsk persilja

Skär filén i skivor.. Platta ut dem lite..
Bryn filén i smör.. Salta och peppra.. Ta upp dem..
Skala och finhacka löken, fräs i smör på medelhög värme..
Blanda creme fraiche, grädde, chilisås, worchestershiresås, soja och vitlök.. Slå blandningen över löken i pannan.. Rör om och låt puttra i några minuter.. Lägg i köttet och strö rosépeppar i såsen, låt puttra i 5 minuter..
Salta och peppra och strö hackad persilja över..

Enkelt och gott.. Jag åt det med en sallad till och Patrick åt med klyftpotatis..


Önskar er alla en fin lördag..

Kram Mia

torsdag 3 maj 2012

Vägdag 2

2 veckor har redan gått sedan jag startade med att gå efter LCHF, tiden rullar på snabbt..
Idag vägde jag 76,8 kg och hade alltså bara gått ner 0,1 kg på en vecka.. Ja det är ju inte så mycket att hurra för, men hurrar gör jag ändå.. För jag har läst på flera ställen, bl.a i tidningen Mat & Hälsa att man ofta går upp de första veckorna man går efter LCHF.. Så jag är jätteglad att det inte stod ett plus på vågen i morse.. Och jag kanske inte kan räkna med någon större viktnedgång på någon vecka än.. Men jag skall inte ge upp för jag tycker det går bra att äta denna maten.. Det är ju iaf ett minus på 1,5 kg på två veckor.. Jag har inte varit hälften så godissugen som jag är normalt heller så det är ju en stor vinst.. Men visst är jag sugen på godis, det måste jag ju ändå erkänna.. Men jag är mindre sugen numera och jag hoppas det försvinner ännu mer..
Glömde att mäta mig idag, får försöka komma ihåg det i morgon..

Igår letade Patrick upp ett recept på LCHF-anpassad tacopaj och idag stod den klar när jag kom hem från jobbet.. Den bästa sambon finns hos mig ;) Och otroligt god var den med.. Och ja, jag skall dela med mig av receptet som Patrick hittade på sidan LCHF Recept..

TACOPAJ  4-6 portioner
3 paprikor i valfri färg
400 g nötfärs
50 g tacokrydda
1½ dl vatten
4 tomater, grovhackade
1 gul lök, hackad
5-10 pfefferoni, finhackad
4 msk majonnäs
2 dl creme fraiche
200 g riven ost

Fräs färsen.. Strö över tacokryddorna, blanda, häll på vattnet och låt kryddorna puttra in i färsen..
Dela paprikorna på längden och ta ur kärnhusen, lägg dem i en smord ugnsform.. Fördela köttfärsen i halvorna..
Hacka tomater, lök och pfefferoni..
Blanda creme fraiche och majonnäs, tillsätt riven ost, rör om.. Blanda ner tomat-, lök- och pfefferonihacket och rör om.. Bred över de köttfärsfyllda paprikorna..
Grädda i 225 grader mitt i ugnen i ca 20-30 minuter eller tills den fått fin färg..
Man kan också göra en variant där man använder hela paprikor och fyller dem, se till så att de står stadigt i formen då bara..

Snart är det helg och dags att komma på något extra gott att äta, får leta bland alla härliga receptsidor..

Kram Mia

onsdag 2 maj 2012

SOL!!!

Ännu en härlig dag med sol och jag har försökt utnyttja det genom att äta frukosten ute och så även lunchen..
Till lunch, eller ja egentligen middag som barnen skall ha idag när jag och Patrick jobbar, gjorde jag Korv- och broccoligratäng.. Det receptet hittade jag i bloggen LCHF till vardag och fest.. En mycket god vardagsrätt måste jag ju säga, men så gillar jag ju både korv och broccoli.. Till de som inte följer LCHF kan man äta det tillsammans med ris eller pasta, men jag åt det som det var.. I morgon skall jag ha med till jobbet så då får det bli en sallad med..

Och så ett litet recept på den goda gratängen..

KORV- OCH BROCCOLIGRATÄNG 4 portioner
500 g valfri korv
500 g broccoli
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
2 msk tomatpuré
1 krm paprikapulver
2-3 dl riven ost
Salt och svartpeppar

Finhacka den gula löken och stek tillsammans med pressad vitlök.. Skiva korven i mindre bitar och lägg ner bland löken och låt fräsa med i några minuter.. Tillsätt grädde, creme fraiche, tomatpuré och paprikapulver.. Smaka av med salt och svartpeppar.. Låt blandningen koka upp.. Rör ner broccolin.. Häll blandningen i en ugnsform och toppa med riven ost.. Gratinera i 10-15 minuter i 200 grader tills osten fått fin färg..


Som sagt enkelt och smarrigt =)

Ha en fin fortsatt onsdagskväll..

Kram Mia

tisdag 1 maj 2012

1 Maj!!

Vilken underbart härlig solig dag vi har haft idag.. Frukosten avnjöt jag ute i solen.. UNDERBART!!!
Annars har jag inte gjort mycket här hemma utan tagit det lugnt, härligt det med..

Till middag lagade jag Flygande Jakob, riktigt gott var det.. Till det åt jag sallad..
 Ikväll har jag bakat citronmuffins som jag hittade i denna nya tidning..
 Just nu kan man prenumerera på den billigt, 4 nummer för 98 kronor, så det erbjudandet tog jag.. Lite nya tips och nya recept kan man ju inte få för mycket av..

Recepten kanske ni vill ha så de kommer här =)

Flygande Jakob  4-5 portioner
4 kycklingfiléer eller 2 färdiggrillade kycklingar
3 dl vispgrädde
1 dl stark chilisås
1 tsk curry
1 paket bacon (ca 140 g)
1 dl jordnötter
salt
nymald svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader...
 Salta och peppra och stek kycklingfiléerna runt om i smör tills de fått fin stekyta. (Kycklingfiléerna behöver inte vara helt genomstekta eftersom de ska in i ugnen också)... Skär i knappt centimetertjocka skivor. Fördela i en ganska stor ungsfast form...
Vispa grädden och blanda i chilisåsen och curryn. Salta och peppra.
Bred blandningen över kycklingbitarna.
Gratinera i ugnen i ca 20 minuter.
Skär under tiden bacon i småbitar och knaperstek. Strö bacon och jordnötter över kycklingen.
Jag uteslöt bananer..

Detta receptet hittade jag på bloggen Allt om LCHF..

CITRONMUFFINS
Jag var lite för snål med smeten i formarna så de blev ju inte så höga och vackra, men rätt goda..

4 ägg
0,5 dl sötningsmedel
125 g smält smör
100 g philadelphiaost
1 dl vispgrädde
3 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
rivet skal från en citron
0,5 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader..
Vispa socker och ägg poröst.. Smält smöret.. Vispa ner smör, vispgrädde och philadelphiaost i äggsmeten..
Blanda de torra ingredienserna med citronskalet och rör ner..
Portionera ut i muffinsformar och grädda i ca 25-30 minuter..



Hoppas ni haft bra dagar i solen och att ni får en kanonfin onsdag..

Kram Mia